Het eiland

Naxos, Parel van de Cycladen

Een zonnig klimaat, landschappen vol olijfbomen, spierwitte dorpen, adembenemende zonsondergangen en de mooiste stranden van de Cycladen. Dat is wat u in het kort kunt verwachten van uw vakantie op Naxos.

Naxos in een vogelvlucht

Het Griekse Naxos is onderdeel van de Cycladen, een archipel met meer dan 50 eilanden in de Egeïsche Zee. Naxos is van alle eilanden niet alleen het grootste, maar ook het meest vruchtbare eiland. Dit zorgt voor een groen landschap met talloze olijfbomen. Druiven, vijgen, amandelen en citrusvruchten worden in grote getalen geteeld. De spierwitte dorpen en goudgele stranden staan in schril contrast met het landschap. En dat is wat dit eiland zo uniek maakt!

Ontdek de hoofdstad

De hoofdstad van het eiland, Naxos-Stad (door de inwoners Chora genoemd), ligt aan de westkant van het eiland. Doordat het gebouwd is tegen de hellingen van een heuvel heeft u vanaf veel plekken in de stad een mooi uitzicht over de Egeïsche Zee.

Wat moet je zeker doen in Naxos-Stad?

  • Bezoek de 18e eeuwse Mitropolo Zodochi Pigis of maak de klim naar het Venetiaanse kasteel met torens en kantelen, waar ooit de katholieke adel van de stad woonde.
  • Over de wandelpromenade bij de boulevard loopt u langs de (zeil)boten in de haven van de stad. Aan de andere zijde liggen terrassen van tavernes, restaurants en bars. In de zomermaanden is het hier in Naxos-stad gezellig druk. De winkeltjes liggen langs de smalle straatjes, die omhooglopen richting het Venetiaanse fort. Het oude gedeelte van de stad wordt ook wel de markt (agora) genoemd. Tal van smalle steegjes vol met boetiekjes en tavernes. Het archeologisch museum en museum voor Cycladische kunst zijn in de stad bezienswaardig.
  • Geniet van een zonsondergang vanaf de port van Portara (gebouwd in 522 voor Christus) op het schiereiland Palatia.

Maak kennis met traditioneel Naxos

Naxos heeft een oppervlakte van ca. 450 km² en is daarmee ongeveer drie keer zo groot als ons eigen Texel. Wilt u het eiland ontdekken, en bijvoorbeeld kennismaken met traditioneel Naxos, dan raden we u aan een auto te huren.

  • Het bergdorp Apiranthos is gebouwd tegen de hellingen van de berg Fanari, op ca. 800 m hoog. Het autovrije dorpje nodigt uit tot een middag slenteren door de smalle steegjes met ongelijke trappen en pittoreske huisjes. Rondom het dorpsplein vind u leuke winkeltjes en traditionele cafés. En als u mazzel heeft spot u nog een inwoner in traditionele klederdracht.
  • Het afgelegen Chalkio, op ca. 13 km  van het huis, herbergt diverse mooie kerken, imposante herenhuizen en prachtige Venetiaanse torens. Zo vind u aan de rand van het dorp de 17e eeuwse toren van Barotsi. In het dorp kunt u plaatsnemen bij een van de tavernes voor verrukkelijke gegrilde vleesgerechten, voor een sterke kop koffie ben u aan het goede adres in een van de kafeneions.
  • Filoti is een traditioneel dorp voor lekkerbekken. Het dorp staan bekend om haar goede druiven, wijnen, olijven, olijfolie en zuivelproducten. Proef hier Arseniko, een lokale kaas die geproduceerd wordt van schapen- en geitenmelk. Bijzonder: met enige regelmaat lopen hier (nog) oude Griekse mannetjes met ezels van en naar de bakker.